CHP HATAY MİLLETVEKİLİ NERMİN YILDIRIM KARA, BUĞDAY TABAN FİYATINI ELEŞTİRD
Hatay Amik Ovası’nda buğday üreticileri, alımda taban fiyatın 14-15 lira bandında olmasını beklerken, açıklanan 9.25 TL fiyatın kendilerini zarar ettireceğini belirttiler.
Kış aylarında Türkiye’nin en verimli ovalarından Amik’e ekilen buğdaylar hasat edilmeye başlandı. Son dönemde stratejik bir öneme sahip olan ve yaklaşık 470 bin dekar alanda ekilen buğday üreticileri “Beklentimiz 14-15 TL civarındaydı. Geçen yıl açıklanan rakam 8.25 TL olarak açıklanmıştı, enflasyona göre bu yıl 14-15 TL olması gerekiyordu. Maalesef ki bu yıl 9.25 TL olarak açıklandı. Zaten buğdayın bize maliyeti 11 TL civarında. Bu şartlarda bizim kar etme şansımız sıfır. Böyle giderse dışa bağımlı hale geliriz. Kendi ülkemizde, kendi çiftçimize bunu yaparsak üretim olmaz, taşıma su ile de değirmen dönmez. Dışarıdan ithal etmekle Türkiye kalkınmaz. Geçen seneden bu seneye kadar herşeye iki katı zam geldi. İşçilik, mazot, tarlaya attığımız ilaç iki katı artarken, açıklanan taban fiyat giderlerimizi bile karşılamıyor. Böyle devam ederse çiftçilik biter” dediler.
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, açıklanan fiyatın tarladaki gerçeği yansıtmadığını dile getirerek “Tasarruf tedbirleri sadece memurların servisleri, basın ilan-reklam ve emekçilerin ücretleri için mi söz konusu?
Masa başından fiyat belirlemeyi huy edinen iktidar, buğday üreticisi çiftçilerimizi hayal kırıklığına uğrattı. Akşam saat 10’da yapılan bir açıklamayla ilan edilen bu fiyat tarladaki gerçeği ve talebi yansıtmıyor.
Çiftçilerimizin kullandığı kredilerin faizleri artarken taban fiyatın 15 liranın altında tutulması, ulusal tarım politikamızın ne kadar kötü yönetildiğinin göstergesi olmuştur. Ülkemizde yaşanan gıda enflasyonu, bu politikaların dolaysız sonucudur ve öyle görünüyor ki önlenmesi için hiçbir adım atılmamaktadır.
Hayvancılığımızı bitirenler, tarımımıza da sırt çevirmiştir.” dedi.